Skladování vína
V tomto vydání bych se rád zmínil o formě skladování vína. Pamatujte, že vínu vždy škodí UV záření, teplota nad 20 °C a vínu s korkovým uzávěrem suchý korek. Tak tedy pěkně postupně.
1) Kde víno skladovat?
Nejlepší jsou tmavé prostory. Nemáte-li sklep, postačí Vám bohatě spíž, ale vhodné jsou také moderní domácí vinotéky. Využijte prostory Vámi nevyužité - vínu bude dobře pod schody, v technické místnosti i v garáži. Vyvarujte se ale přímému slunečnímu záření. Jsou různé typy lahví. Všeobecně platí, že čím tmavší lahev, tím lepší. Jsou lahve, které již mají v sobě UV filtr. Toto ale bývá spíše u dražších lahví. Nedoporučoval bych čiré lahve k delšímu uskladňování.
TIP
Před koupí samotné vinotéky Vám doporučuji si
dobře prostudovat, co je chladnička a co je vinotéka. Není to totéž
2) Při jaké teplotě?
Ideální je kolem 12 °C. Nedoporučoval bych Vám víno skladovat při větší teplotě než je 20 °C. Zde hrozí znovu nastartování druhotného kvašení a víno jak se říká, Vám odejde.
3) V Jaké poloze?
Vždy tak, aby uzávěr byl minimálně z části zalit vínem, ideální poloha je v leže. Pokud není korkový uzávěr zalit vínem, propouští vetší množství vzduchu. Hrozí tak druhotné kvašení nebo vznik plísně na korku.
Jaká vína skladovat?
(pozor, nemyslím archivovat)
Všeobecná pravidla
Naše tuzemská vína mají obvyklou schopnost žít v rozmezí 3 až 6 let. Kvalitnízahraniční vína zhruba 6 až 10 let. Je však vždy důležité vědět, za jakým účelem konkrétní víno vinař vyrobil.
1) Nejdříve si vyberte svoji oblíbenou odrůdu
Rozhodně bych doporučoval víno s vyšším přívlastkem. Vyzrálejší vína mají vyšší schopnost déle zrát na lahvi, protože mají z čeho žít.
2) Ochutnejte danou šarži
Již konkrétní víno v dané šarži byste měli ochutnat.
3) Kupte více než jednu lahev
Jste-li spokojeni s výběrem, zakupte alespoň šest lahví z dané šarže a šup s nimi do Vašeho skládku
4) Poznámky jsou důležité
Založte si bloček. Udělejte si
poznámku, co jste ve víně na začátku skladování objevili, co Vás nadchlo, jaký
byl pocit z vína a jakou charakteristiku byste mu přiřadili.
Pak už jenom skladovat a skladovat
a skladovat.
TIP
Je dobré po roce další lahev otevřít a udělat si znovu zápisky. Víno si porovnat se začátkem jeho skladování a pak už je na Vás, jaké další období pro ochutnání další lahve zvolíte.
Pozor.
Víno jednoho dne dojde do své nejlepší kondice. Pak upadne, neboli jak já říkám - odejde a není již k pití. Nedoporučuji Vám v začátku delší období než 5 - 6 let pro skladování. Záliba a koníček v podobě vína, je pochopit přírodu. Nikdo ji nepředělá, nezrychlí a nezpomalí.
Tedy pěkně pomalu a postupně.
Až budete minimálně po první pětiletce ve skladování vína, tak nasbíráte trochu zkušeností. Teprve pak se můžete začít zabývat tím, jak správně ne skladovat víno, ale archivovat víno!
PROSÍM, ušetří Vám to mnoho peněz a věřte výsledek bude stejný.
KONTAKTUJTE MĚ.
Chcete se dozvědět více o mých službách nebo si domluvit schůzku? Rád vám pomůžu.
Telefon: +420 721 000 999
Email: petr.busansky@gmail.com