Jak správně servírovat víno?
Servis vína
Když si člověk položí takovouto otázku, tak mu v hlavě vyskočí x dalších. Každé se budeme věnovat zvlášť. Tak jdeme na to!
Jaká je správná teplota servírovaného vína?
- bílá vína, 8 - 12 °C
- růžová vína, 7 - 11 °C
- červená vína, 14 - 18 °C
Jak správně vytáhnout zátku?
Při manipulaci s vývrtkou záleží na působení tažné síly. Zátka by měla z hrdla mírně a jistě vyklouznout, aniž bychom ji museli vytahovat. Mírně proto, že rána při vytažení zátky může vínu uškodit. Prudké vyrovnání tlaku v lahvi s okolním prostředím a náhlý přísun kyslíku dobrá vína stresuje.
Zkouška zátky?
Než se víno začneme nalévat, měla by nejdříve směřovat k nosu zátka. Nemocné zátky se prozradí už svým pachem.
Zkouška vína?
Kdo lahev otevřel, nalije nejdříve sobě, aby mohl víno
ochutnat, ale jen malým douškem. Nenalijete přeci hostům špatné víno...
Nejdříve nalijete hostiteli, který víno ochutná
a potvrdí, zdali je v pořádku. Poté naléváte hostům v pořadí od nejstarší dámy až po nejmladší, následně stejně v mužském
podání a na závěr zase hostiteli.
Pokud je u stolu vážená
osoba, má nárok mít první
nalití.
Kolik vína do skleničky?
Všeobecné pravidlo je, že maléskleničky plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom dojedné čtvrtiny a zbylé víno zůstává v lahvi. Ve víně se tak plně rozvine buket a lépe se vychutná. Je ještě jedno pravidlo, které je velmi praktické. Nalévejte víno pouze do nejširšího místa ve skle. Pokud máte rovné sklo, není vhodné pro víno a tak šup s ním zpět do skříňky a vezměte vinné sklo.
TIP
K dekantaci červeného vína se vrátíme v dalším čísle.
KONTAKTUJTE MĚ.
Chcete se dozvědět více o mých službách nebo si domluvit schůzku? Rád vám pomůžu.
Telefon: +420 721 000 999
Email: petr.busansky@gmail.com