Jak správně dekantovat vína?

16.09.2019

Jaké je všeobecné pravidlo?

Vína starší, déle zavřená na lahvi nebo vína označená barrique či reserva nebo grand reserva se doporučují dekantovat. Jedná se o provzdušnění, uvolnění, rozvinutí se, oddělení sedlinky od vína a předvedení se v plné kráse. Věřte mi, že super kvalitní červené plné víno Vám ani třeba nebude po otevření lahve chutnat. Dejte mu čas a prostor se v karafě uvolnit. Jde o Váš požitek a poznání.

V čem dekantovat?

Ve speciálních dekantačních nádobách "Dekantery". Tyto nádoby, u nás nazývané karafy, mají speciální tvar a tím plní funkci dekantace. Samotná dekantace může probíhat přímo ve sklenici, ale málo kdo vydrží se nenapít. Touha ochutnat je vždy veliká!

Jak dekantovat?

Víno šetrně přelijeme do zaviněné karafy a pomalu krouživými pohyby víno v karafě válíme po skle. Toto v patřičném času opakujeme v průběhu dekantace.

Jak dlouho?

Těžká otázka. Kdybych měl jednoduše odpovědět, řekl bych čím starší či déle zrající v sudu tím delší doba dekantace je zapotřebí. Je to však poloviční pravda. Jde o samotný pocit.

Jak dlouho dekantuji vína já?

  • základní vína - půl hodiny
  • vína střední kvality - 2-3 hodiny
  • vína starší (zrající dlouhou dobu v sudu) - klidně i 5 hodin

TIP 

Pozor, u lahvově zralých vín však může delší doba dekantace díky oxidaci vínu uškodit. Věřte svému pocitu. Zkoušejte si dekantovat Vaše vína, více mému textu porozumíte. 

KONTAKTUJTE MĚ.

Chcete se dozvědět více o mých službách nebo si domluvit schůzku? Rád vám pomůžu.

Telefon: +420 721 000 999
Email: petr.busansky@gmail.com