Jak správně dekantovat vína?
Jaké je všeobecné pravidlo?
Vína starší, déle zavřená na lahvi nebo vína označená barrique či reserva nebo grand reserva se doporučují dekantovat. Jedná se o provzdušnění, uvolnění, rozvinutí se, oddělení sedlinky od vína a předvedení se v plné kráse. Věřte mi, že super kvalitní červené plné víno Vám ani třeba nebude po otevření lahve chutnat. Dejte mu čas a prostor se v karafě uvolnit. Jde o Váš požitek a poznání.
V čem dekantovat?
Ve speciálních dekantačních nádobách "Dekantery". Tyto nádoby, u nás nazývané karafy, mají speciální tvar a tím plní funkci dekantace. Samotná dekantace může probíhat přímo ve sklenici, ale málo kdo vydrží se nenapít. Touha ochutnat je vždy veliká!
Jak dekantovat?
Víno šetrně přelijeme do zaviněné karafy a pomalu krouživými pohyby víno v karafě válíme po skle. Toto v patřičném času opakujeme v průběhu dekantace.
Jak dlouho?
Těžká otázka. Kdybych měl jednoduše odpovědět, řekl bych čím starší či déle zrající v sudu tím delší doba dekantace je zapotřebí. Je to však poloviční pravda. Jde o samotný pocit.
Jak dlouho dekantuji vína já?
- základní vína - půl hodiny
- vína střední kvality - 2-3
hodiny
- vína starší (zrající dlouhou
dobu v sudu) - klidně i 5 hodin
TIP
Pozor, u lahvově zralých vín však může delší doba dekantace díky oxidaci vínu uškodit. Věřte svému pocitu. Zkoušejte si dekantovat Vaše vína, více mému textu porozumíte.
KONTAKTUJTE MĚ.
Chcete se dozvědět více o mých službách nebo si domluvit schůzku? Rád vám pomůžu.
Telefon: +420 721 000 999
Email: petr.busansky@gmail.com