Jak se vyrábí růžové víno?

12.07.2019

Stále převládá mýtus o výrobě růžového vína. Dříve se růžová vína vyráběla kupážováním (slitím) bílého a červeného vína. To je již minulostí!

Růžová vína se vyrábějí zkrácením macerace, neboli krátkého naležení rmutu (rozemletých hroznů). Nejvíce barviva se totiž nalézá veslupce hroznů, a pokud chcete mošt zabarvit, je nutné toto barvivo macerovat(jednoduše řečeno louhovat) ze slupky.


Růžová vína se vyrábí z modrých hroznů! Doba macerace růžového vína je 8 až 12 hodin(červené víno se maceruje až 4 dny). Tím docílíme krásné růžové barvy v mnoho variantách podle kvality vyzrálého hroznu.


Mezi růžová vína řadíme také vína s označenímklaret. Tato růžová vína se nemacerují a tím získávají odstíny světlé růžové nebo až bronzové barvy.

Růžová vína jsou pro osvěžení, musí tedy obsahovat větší množství kyselinky a minerálů. U těchto vín z modrých odrůd získáme až nečekané ovocné tóny např.třešní, jahod, malin a nejsou výjimkou až smetanové tóny.

TIP

Užijte si růžová vína v letních dnech, u vody nebo na grilovačce či pikniku. Aktuálně pro Vás máme na vinotéce akci 5 + 1 na růžová vína!

KONTAKTUJTE MĚ.

Chcete se dozvědět více o mých službách nebo si domluvit schůzku? Rád vám pomůžu.

Telefon: +420 721 000 999
Email: petr.busansky@gmail.com