Jak se vyrábí růžové víno?
Stále převládá mýtus o výrobě růžového vína. Dříve se růžová vína vyráběla kupážováním (slitím) bílého a červeného vína. To je již minulostí!
Růžová vína se vyrábějí zkrácením macerace, neboli krátkého naležení rmutu (rozemletých hroznů). Nejvíce barviva se totiž nalézá veslupce hroznů, a pokud chcete mošt zabarvit, je nutné toto barvivo macerovat(jednoduše řečeno louhovat) ze slupky.
Růžová vína se vyrábí z modrých hroznů! Doba macerace růžového vína je 8 až 12 hodin(červené víno se maceruje až 4 dny). Tím
docílíme krásné růžové barvy v mnoho variantách podle kvality vyzrálého
hroznu.
Mezi růžová vína řadíme také vína s označenímklaret. Tato růžová vína se nemacerují a tím získávají odstíny světlé růžové nebo až bronzové barvy.
Růžová vína jsou pro osvěžení, musí tedy obsahovat větší množství kyselinky a minerálů. U těchto vín z modrých odrůd získáme až nečekané ovocné tóny např.třešní, jahod, malin a nejsou výjimkou až smetanové tóny.
TIP
Užijte si růžová vína v letních dnech, u vody nebo na grilovačce či pikniku. Aktuálně pro Vás máme na vinotéce akci 5 + 1 na růžová vína!
KONTAKTUJTE MĚ.
Chcete se dozvědět více o mých službách nebo si domluvit schůzku? Rád vám pomůžu.
Telefon: +420 721 000 999
Email: petr.busansky@gmail.com