A po roce tu máme opět první burčák!
Po roce přicházím s tou příjemnou novinkou. Před pár dny jsme posbírali první hrozna Irsaie Olivera (cukernatost 18,5°ČNM). A již od tohoto pátku 8. 9. si na něm můžete pochutnat u nás v Liberci ve vinotéce VÍNO HRUŠKA. První letošní burčák je tu!
Co je burčák?
Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu.
Názvem "burčák" smí být označen pouze produkt, který byl vyroben z hroznů vypěstovaných v České republice. Smí se prodávat pouze od 1. 8. do 31. 11. daného roku.
Znáte mýtus
"Burčák je pouze na sklepě, ve výrobě."?
Ano, bylo tomu tak dříve, když nebylo možné teploty při kvašení regulovat. Tedy mošt začal kvasit, tím se ohříval a rychle prokvasil. Díky metodě řízeného kvašení (viz výše), můžeme ve správný moment prokvašený mošt ochladit a tím zastavit proces kvašení. Poté jej přepravíme v chladu na vinotéky, kde Vám dvakrát týdně nabízíme čerstvý burčák.
Co je zdravého na burčáku?
Obsahuje významné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří, tj.:
- kvasinky rodu Saccharomyces
- přírodní cukr
- značnou ovocnost(jak v chuti tak vůni)
- přiměřenou kyselinku
1 litr burčáku může obsahovat až 6 miliard živých kvasinek.
Kolik se doporučuje burčáku vypít?
Doporučuje se jednou ročně vypít tolik burčáku, kolik má člověk krve. V průměru to je kolem 8 litrů. Záleží, zdali jste muž či žena a na Vaší tělesné kondici, ale i tak bych nedoporučoval toto pravidlo zvládnout v jeden den.
V letošním roce pro Vás připravujeme burčák z těchto hroznů:
- bílý - Irshai Oliver (již tento pátek, 8. 9., rezervujte si lahev pro sebe)
- bílý - Muškát moravský
- bílý - Müller Thurgau
- růžový - Svatovavřinecké
- červený - Svatovavřinecké
TIPY:
Pokud burčák vychladíte na 5-6°C téměř zastavíte kvašení, okolo 8 -11°C zpomalíte kvašení. Těmito dvěma cestami prodloužíte prodejní dobu sladšího buráku až o 2 dny. V opačném případě mezi 20 - 25°C burčák kvasí spontánně, intenzivně a tím ubývá cukr, který se přeměňuje na alkohol (prodej nejlépe 2 dny, dle chuťových vlastností). Když burčák tzv. "přejde" tak to není na škodu, jen nemá tak výrazný zbytkový cukr.Známé označení "Částečně rozkvašený mošt". Tento produkt je vyrobený z hroznů vypěstovaných za hranicemi České republiky. Prapůvod tohoto produktu je často diskutabilní především v jeho kvalitě. Představte si, že vezete hrozny dva dny, při 30°C z Maďarska, Moldávie nebo Itálie. Moštové odrůdy a jejich hrozna se po utrhnutí velmi rychle kazí, a tak si položte otázku z čeho se to tedy vlastně dělá? Doporučuji pít pouze burčák.
Zákon hovoří jasně!
Název Burčák je jenom jeden. Má ochrannou známku ČR a musí být vyrobený pouze z hroznů sklizených v ČR.
A kde si tento lahodný mok můžete koupit nebo ochutnat? No přeci u nás!
Vinotéka VÍNO HRUŠKA Liberec
tel.: 737 373 741 (po - pa 11:00-20:00)
facebook
KONTAKTUJTE MĚ.
Chcete se dozvědět více o mých službách nebo si domluvit schůzku? Rád vám pomůžu.
Telefon: +420 721 000 999
Email: petr.busansky@gmail.com