Blog o víně

Archiv všech článků

Víno je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů na světě a má bohatou historii sahající až do antického Řecka a Říma. Dnes existuje mnoho různých druhů vína, které se liší nejen barvou, ale také chutí, vůní a složením. Každý druh vína má své specifické vlastnosti, které ho činí unikátním a vhodným pro různé příležitosti. V tomto článku si...

Všichni jsme se s ním už setkali. Někdo o tom věděl a jiný třeba ani ne. Častokrát se mě zákazníci ve vinotéce ptají, zda to není znamení, že se jedná o špatné víno.

Vína starší, déle zavřená na lahvi nebo vína označená barrique či reserva nebo grand reserva se doporučují dekantovat. Jedná se o provzdušnění, uvolnění, rozvinutí se, oddělení sedlinky od vína a předvedení se v plné kráse. Věřte mi, že super kvalitní červené plné víno Vám ani třeba nebude po otevření lahve chutnat. Dejte mu čas a prostor se v...

Když si člověk položí takovouto otázku, tak mu v hlavě vyskočí x dalších. Každé se budeme věnovat zvlášť. Tak jdeme na to!

V tomto vydání bych se rád zmínil o formě skladování vína. Pamatujte, že vínu vždy škodí UV záření, teplota nad 20 °C a vínu s korkovým uzávěrem suchý korek. Tak tedy pěkně postupně.

Stále převládá mýtus o výrobě růžového vína. Dříve se růžová vína vyráběla kupážováním (slitím) bílého a červeného vína. To je již minulostí!

Po roce přicházím s tou příjemnou novinkou. Před pár dny jsme posbírali první hrozna Irsaie Olivera (cukernatost 18,5°ČNM). A již od tohoto pátku 8. 9. si na něm můžete pochutnat u nás v Liberci ve vinotéce VÍNO HRUŠKA. První letošní burčák je tu!

Dnes bych se rád zastavil nad skutečností, co dává zima vinohradu a kdy už škodí. Neustále slýcháte: "Je velké sucho budou škody!" nebo "Je moc deštivo nebo příliš tuhá zima a zase budou škody".
Růst vinné révy má své etapy. Každé roční období je neméně důležité. Nechci tento článek vzít fylozoficky, ale rád bych Vám jednoduše vysvětlil, co pro...